Ariane en ik hebben elkaar ruim een jaar geleden voor het eerst ontmoet vanuit onze gezamenlijke interesse voor (ecologische) verduurzaming. Ariane woont net als ik in Rotterdam Noord. Ik heb Ariane leren kennen als een zeer bevlogen Rotterdammer op het thema verduurzaming. Onlangs las ik dat Ariane betrokken is bij de EnergyParty. “Dat klinkt interessant”, dacht ik. “Maar wat is het precies en hoe is dit initiatief ontstaan? En belangrijker nog, wat wil EnergyParty bereiken?” Reden genoeg om met Ariane in gesprek te gaan en haar het spreekwoordelijke, hemd van het lijf te vragen.

Marcel: “Je baan verliezen is voor de meeste mensen behoorlijk ingrijpend. Hoe heb jij jezelf herpakt om te komen tot waar je nu staat?”

Ariane: “Eigenlijk waren er drie, voor mij, belangrijke gebeurtenissen. Allereerst ben ik naar Mozambique vertrokken. Vervolgens heb ik, als stage zeg maar, mee mogen lopen bij een project gericht op het gebied rond de Jan van Evertsenstraat in Amsterdam. Het gevoel van veiligheid en woonbeleving stonden daar onder druk, maar de wijk zelf heeft veel potentie. Hier heb ik mee mogen denken hoe de leefbaarheid en het woonplezier in de wijk verbeterd konden worden. En tot slot heb ik meegewerkt aan het boek van Jan Jonkers. ‘Duurzaam Denken Doen’.”

Marcel: “Naar Mozambique, een stage lopen en meewerken aan een boek, dat zijn wel heel verschillende acties en daar hoor ik graag meer over. Wat zocht je in Mozambique?”

Ariane: “Ik voelde, na mijn ontslag, enorm de behoeft om even flink te resetten zeg maar. Ik ken een aantal Mozambikanen en dat land fascineert mij. Graag wilde ik leren hoe zij aankijken tegen het leven en de manier van wonen. Ergens op de wereld op het strand gaan liggen, is niet aan mij besteed. Daarom ben ik op zoek gegaan naar stichtingen die in Mozambique actief zijn, om te onderzoeken welke bijdrage ik zou kunnen leveren. En niet met het idee hen daar te vertellen hoe ze zaken moeten aanpakken vanuit onze Westerse denkbeelden, maar met het doel om vooral zelf te leren, als mens. Dat viel in eerste instantie nog niet mee. Uiteindelijk ben ik met twee stichtingen serieus in gesprek geraakt. Een van deze stichtingen werd geleid door een pater die werkzaam is in de sloppenwijken. De tweede stichting wilde een school bouwen en hen heb ik geholpen met het maken van een plan, hoe je een school kunt bouwen. Wat mij opviel is dat ze veel bouwen met leem, maar dat ze heel graag meer willen bouwen met beton. En juist de productie van beton kent een enorme ongewenste uitstoot. Wij hebben daarom gekeken hoe je goed kunt bouwen met leem. De stichting had tevens een programma voor mij opgesteld, zodat ik ook veel kon zien en leren, een belangrijke wens voor mij. Zo start ik, sinds mijn bezoek aan Afrika, een project of initiatief nooit meer met een (eigen) agenda, maar luister ik vooral om aan te sluiten bij de behoefte. Dat brengt je zoveel verder, is mijn les!”

Marcel: “Was je als kind ook al bezig met natuur en duurzaamheid?”

Ariane: “Als kind was ik al met veel verschillende dingen bezig en stelde ik voortdurend vragen. Ik wilde toen al weten hoe het zat, en dat heb ik nog. Maar het kwartje is echt gevallen in 2010. Ik werd toen ook wel even met de neus op de feiten gedrukt door wat er in mijn leven gebeurde. Ik ben ook moeder van toen nog jonge kinderen. En die wil je beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering.”

Marcel: “En hoe kwam jij uiteindelijk bij de EnergyParty terecht?”

Ariane: “Ik ben voortdurend op zoek naar aanleidingen om verduurzaming voor (wijk)bewoners te stimuleren en hen actief te betrekken. Zo ben ik ooit gestart met het initiatief Blijstroom, vanuit de wens om het voor bewoners mogelijk te maken om dichtbij eigen stroom collectief op te wekken. Bijvoorbeeld door binnen een coöperatie zonnepanelen te leggen op een dak van een school. De leden kunnen op deze manier profiteren van de zonne-energie als dit op het eigen dak bijvoorbeeld niet mogelijk is. Inmiddels is er in Nederland een beweging ontstaan van Nederlanders die hun eigen stroom willen opwekken. En natuurlijk haal ik zelf ook mijn stroom van die daken, zolang dit nog niet mogelijk is binnen onze eigen VvE.

Sinds 2018 word ik door de gemeente ingehuurd. Ik ben hierbij de schakel tussen het systeem, beleid en de (be)leefwereld van de bewoners. Hoe krijg je bewoners mee in de transitie en wat betekent dit voor hen in het dagelijkse leven? Voor de gemeente Rotterdam breng ik de versnelling op gang door onder andere de bewoners te betrekken. Ik typeer mijzelf als het aanmaakblokje. Ik wakker het vuurtje aan voor (nieuwe) initiatieven. Ook andere steden zijn hiermee bezig. Omdat we aan de vooravond staan van veel veranderingen, en we ook niet alles precies weten, bieden we verschillende initiatieven aan.

EnergyParty is in Den Haag ontstaan en we willen kijken of dit in Rotterdam ook werkt. Het is vooral een hele leuke aanpak. Duurzaamheid gaat niet alleen over techniek maar ook over meer oog hebben voor elkaar en de verbinding met elkaar zoeken.

EnergyParty organiseert in diverse plaatsen in het land leuke en interactieve sessies. Je kunt je aanmelden met een aantal buurtgenoten. Onder begeleiding van een professionele gespreksleider, krijg je inzicht in wat je in huis kunt doen om te verduurzamen. Momenteel vinden de parties online plaats. Het is interactief en leuk om dit juist met de buren of buurtbewoners te doen! Het initiatief is omarmd door de stichting Buurkracht. Buurkracht zet het in als een dienst. Meer informatie kun je vinden op: https://www.buurkracht.nl/geef-een-energyparty-in-rotterdam/.

 

Voor de gemeente Rotterdam mag ik, samen met een collega, de EnergyParty in Rotterdam uitzetten. De stichting Buurkracht zorgt voor de inhoud en de gespreksleider. Het liefst uit de eigen stad.

We starten in Noord en in het Lage Land. Voor de werving is er in beide gebieden samenwerking gezocht met de lokale energie coöperaties, respectievelijk Blijstroom en Alex Energie.”

Marcel: “Hoe maken jullie onder de Rotterdammers kenbaar dat zij zich kunnen aanmelden om een EnergyParty te organiseren?”

Ariane: “De promotie wordt gedaan door Buurkracht. Zo zijn er in Rotterdam Noord ruim 3.000 brieven verstuurd naar bewoners om hen te informeren. De bedoeling is dat geïnteresseerde bewoners hun buren gaan uitnodigen om mee te doen met de EnergyParty.”

Marcel: “Welke doelen hoopt de gemeente met de inzet van de EnergyParty te bereiken?”

Ariane: “Het zou fijn zijn als bewoners met elkaar aan de slag gaan. De bewoners krijgen inzicht in hun verbruik en de mogelijkheden om te besparen. Ze leren van elkaar en inspireren elkaar. Belangrijke vraag is, wat betekent verduurzaming voor je dagelijkse leven? Duurzaamheidsmaatregelen voer je niet vaak uit in je leven. Dan is het belangrijk te weten wat het betekent en vooral zelf kunnen bepalen wat jou het beste past. Wij leggen dus absoluut niet op wat een bewoner moet doen. De mensen zijn slim genoeg om dat voor zichzelf te bepalen. Wij faciliteren in dit proces en belangrijk is dat de mensen er zelf plezier aan beleven om dit met elkaar te doen.”

Marcel: “En met hoeveel bewoners kun je aansluiten bij een EnergyParty?”

Ariane: “Belangrijk is dat er ruimte is om met elkaar het gesprek aan te kunnen gaan. Een groepsgrootte van ongeveer 8 deelnemers is ideaal. Wordt de groep te groot, wordt het lastiger om voor iedereen voldoende aandacht te hebben. Er wordt vaak geroepen dat we moeten opschalen en versnellen. Dat begrijp ik, maar bewoners moeten zich betrokken voelen en ik pleit voor juist meer klein denken om de kans op succes te vergroten. Vele ‘kleintjes’ maken samen ook een grote sprong.”

Marcel: “En wat zijn de kosten voor de deelnemers?”

Ariane: “Niets, behalve dan je eigen koffie en eventueel een koekje. Dus dat hoeft geen belemmering te zijn. Zorg er vooral voor dat de setting gezellig is.”

Marcel: “Jij bent ook nog betrokken bij de Duurzaamheidswinkel in Rotterdam IJsselmonde. Wat biedt deze winkel de bewoners?”

Ariane: “Hoe zorgen we dat we toekomstbestendig en prettig kunnen wonen is het uitgangspunt. En met prettig bedoel ik comfortabel en betaalbaar. Wij geven gratis advies en inzicht hoe je jouw koop- of huurwoning kunt verduurzamen. Van ledlampen tot zonnepanelen en van afval tot isolatie. We willen inspiratie brengen, de dialoog aangaan en het vooral praktisch en goed uitvoerbaar maken. Duurzaamheidsmaatregelen neem je niet zo vaak in je leven als boodschappen doen in de supermarkt. Dan is het belangrijk dat je goed begrijpt wat de maatregelen voor jouw woning en voor jouw leven betekenen. We hebben de intentie om ook in Rotterdam Noord een duurzaamheidswinkel te openen. Afgestemd op de lokale behoeften van de bewoners in Noord. Door de corona-crisis is dit helaas vertraagd.”

Voor een impressie van de duurzaamheidswinkel, zie: https://bit.ly/3mAqM04

Marcel: “Heb je nog meer ambities?”

Ariane: “Jazeker, ik heb inmiddels veel praktijkervaring opgedaan en zie wat er gebeurt en ook wat er anders kan. We hebben in Nederland ontzettend veel kennis opgebouwd. Belangrijk is dat we deze in de praktijk brengen. Hiervoor zijn veel meer ‘doeners’ nodig. Mensen die zonder al te groot plan aan de slag gaan en ondertussen leren én bouwen. En dat past in Rotterdam maar al te goed. Samen met collega’s binnen de gemeente werken we aan de opzet van leer-/werktrajecten gericht op het MBO. Hierbij wordt onderzocht hoe augmented reality kan worden ingezet, zodat veel meer studenten kunnen leren hoe bijvoorbeeld een waterpomp werkt. Er zijn nu te weinig handen om de versnelling mede op gang te brengen.

Daarnaast geef ik vanuit de duurzaamheidswinkel ook les op scholen in IJsselmonde, gericht op het hoe en waarom van de verduurzaming. Bij EMI Opzuid ontwikkelen studenten mooie dingen, zoals een Energiecoach app, die gebruikt kan worden om met bewoners samen te werken en hen inzicht te geven op welke wijze zij aan de slag kunnen gaan. Ik blijf zelf ook steeds leren. Momenteel volg ik de training van LSA Bewoners ‘ABCD Community Building’, om mijn rol als intermediair tussen de verschillende belanghebbenden te versterken.”

Marcel: “Tot slot Ariane, wat zou jij de lezers mee willen geven?”

Ariane: “Maak verduurzaming voor jezelf niet te groot. Kijk en beoordeel wat voor jou behapbaar is en denk in kleine stappen. Heb je een klein budget? Onderzoek waar je kunt besparen en tegelijkertijd bijdraagt aan het wooncomfort. En ga eens in gesprek met een energiecoach. Dat kan bijvoorbeeld via de Duurzaamheidswinkel. Enne, laat je niet opjutten, maak je eigen weloverwogen keuzes die bij jou passen!”

Marcel: “Heel erg bedankt Ariane voor het fijne en open gesprek. Ik wens je heel veel succes met alle activiteiten en blijf je volgen!”.