Sinds ik in 2019 de deur van de Rabobank, na een mooie en leerzame tijd, achter mij dicht heb getrokken, heb ik geen dag spijt gehad van mijn reis Een keertje struikelen, af en toe een piekernacht, een virus met een onbekende verblijftijd, en soms wat teleurstelling te verwerken. Maar bovenal een ontdekkingsreis, heel veel nieuwe en inspirerende ontmoetingen, een volgestampt hoofd met nieuwe kennis en inzichten, persoonlijke groei, én de geboorte van mijn eigen concept, Brainworm.

Een week na de lancering van Brainworm ging de wereld ‘op slot’, kon mijn opgestelde acquisitieplan ‘even’ de koelkast in, ‘moest’ ook ik virtualiseren, en bleef ik vooral bemoedigend tegen mezelf zeggen: ‘Over een paar maanden gaat het wel beter.’ En die paar maanden bleken toch iets langer te duren. In mijn businessplan stond op pagina 2: Het kan eigenlijk niet fout gaan, alleen anders dan gepland. Tja, ‘do I need to say more?’

Het kan eigenlijk niet fout gaan, alleen anders dan gepland.

Belangstelling voor het concept was en is er zeker! Maar binnen een organisatie de dialoog starten over de kansen en mogelijkheden van verduurzaming, waarbij de hele organisatie wordt betrokken, dat toch liever als we fysiek bij elkaar kunnen komen. Het kan heel goed online, maar ik begrijp de reactie van mijn doelgroep ook. Het is een interactief programma gericht op bewustwording, het vergroten van de betrokkenheid, en die betrokkenheid omzetten in actie. En laten we eerlijk zijn, het gezamenlijk creëren van energie en de basis leggen voor een cultuur waarin met elkaar wordt gewerkt aan het verduurzamen van de organisatie, is nou eenmaal lekkerder in een volle zaal dan achter het computerscherm. Dit geldt zeker voor de gezamenlijke aftrap. De vervolgsessies kunnen heel goed online. Lekker duurzaam ook :-).

Ik ben heel blij met de klanten die het wel aandurfden en dat was echt tof! Maar heel eerlijk, het was niet genoeg, en de schoorsteen moet ook roken. De vraag of ik dan wel een echte ondernemer ben, vind ik niet relevant. Misschien ben ik dat wel en misschien ook niet. Mijn primaire doel was niet om ondernemer te worden. Mijn doel was en is nog steeds om bij te dragen aan de transitie, en te werken aan de nieuwe economie waarin duurzaam omgaan met energie, grondstoffen en materialen, en een actieve inzet voor een schone en leefbare wereld, voor iedereen vanzelfsprekend is. Uit deze droom kwam Brainworm voort. En daar sta ik nog steeds voor de volle 100% achter!

Uit deze droom kwam Brainworm voort. En daar sta ik nog steeds met de volle 100% achter!

Met dat in mijn achterhoofd ben ik gaan onderzoeken wat ik graag wil doen in combinatie met Brainworm. De verleiding was groot om te gaan werken als manager, terwijl ik aan alles in mijn lijf voelde dat dit niet klopte.

En toen kwam ik via mijn netwerk in contact met de Hogeschool Rotterdam. Hier kreeg ik de ruimte om te vertellen wat ik graag zou willen doen, en waar ik aan zou willen bijdragen. En we bleken een directe match te hebben! In alle contacten voelde ik de energie stromen. Dit waren de gesprekken waar ik blij van word en het past bij alles waar ik voor sta met Brainworm!

Ik start 1 augustus bij de Hogeschool Rotterdam Business School en mag bijdragen aan de ontwikkeling en de uitvoering van de nieuwe minor ‘Social Marketing’. Samen met een aantal gedreven en inspirerende collega’s, gaan we met 4e-jaars studenten werken aan thema’s als: de Sustainable Development Goals, verantwoordelijk duurzaam leiderschap, transitiemanagement, sociale ongelijkheid, de betekeniseconomie en nieuwe businessmodellen. Alles gericht op het aanpakken van de sociaal-maatschappelijke vraagstukken van vandaag, met de blik gericht op een duurzame, sociale toekomst.

Aan inspiratie geen gebrek, een bureau en een computerscherm volgeplakt met post-it’s, stapels boeken, boordevol energie en vooral heel veel zin! Alles waar ik de afgelopen jaren in heb geïnvesteerd aan opleidingen, het vergaren van kennis, het werken aan het concept Brainworm, mijn ervaringen uit het verleden en mijn passie, het valt ineens samen. En dat voelt toch lekker!

En kan het in de toekomst weer anders? Jazeker, maar het kan haast niet fout gaan, wel anders dan gepland.

Geniet van de zomer!