Tijdens mijn leven is het aantal haaien met ruim 70% afgenomen. Terwijl haaien fungeren als het immuunsysteem voor de oceanen en daarmee essentieel zijn voor een gezond oceaanleven. Een gezond oceaanleven zorgt voor opname van CO2 uit de lucht, heel veel. Veel meer dan al onze oerwouden en bossen bij elkaar.
De grootste bedreiging voor een gezond oceaanleven is niet de ‘plastic soup’ zoals veel mensen denken. De allergrootste bedreiging is het gevolg van de visserij. Daarnaast wordt bijna 50% van de ‘plastic soup’ ook nog eens veroorzaakt door de visserij.

De documentaire Seaspiracy (Netflix) laat op indringende wijze zien wat de gevolgen zijn van onze visconsumptie.

De documentaire krijgt veel lof maar ook veel kritiek. En dat is begrijpelijk als zo’n grote industrie als de visserij kritisch wordt bekeken. Al zou ‘slechts’ de helft van de feiten kloppen, is het nog steeds buitengewoon schokkend. Lees ook vooral de reactie van het keurmerk MSC (https://bit.ly/3n0Aye5) en oordeel zelf.

“If we start to believe that the little you do is essential, then we have a bright future ahead of us” (Peter Smith)